Др Зорана Джинджича 10 (Гор. управление), 34000 Крагуевац
svetkg2017@gmail.com

Дан завршетка Другог светског рата обележен је у Крагуевцу.

Дан завршетка Другог светског рата обележен је у Крагуевцу.

Крагујевац – Ветеранске Вести. Прошло је 76 година од завршетка Другог светског рата, који је постао најкрвавији и најразорнији у историји човечанства.

Од 74 државе које су тада постојале, 62 је учествовало у њему, чије је укупно становништво било око 80% свих становника Земље. Борбе су се водиле у Европи, Азији и Африци, као и у водама сва четири океана. У том монструозном рату погинуло је више од 60 милиона људи (а према неким проценама и више од 70 милиона), од којих су већина цивили. Овај сукоб је постао једини у тренутку у којем је употребљено нуклеарно оружје.

Током година које су прошле од тих догађаја, израсло је неколико генерација, променила се политичка карта света, Совјетски Савез, који је донео главни допринос грандиозној, поразној победи над нацизмом, престао је да постоји.

А светиња је за нас – потомке – дужност да се сећамо. Као што је совјетски песник Роберт Рождественски рекао у својој величанственој песми „Реквијем (Вечна памет херојима)“:

„Људи!Све док срца куцају, –
памтите!
Којом ценом је
срећа освојена, –
молим вас, памтите!

Кад шаљете своју песму у лет, –
памтите!
О онима,
који више никада неће певати –
памтите!“

Ми сећамо се… И ово сећање преносимо из генерације у генерацију, штитећи га од заборава и бранећи од покушаја да се лажима искаљају имена наших хероја и њихови подвизи.

Тако је ове године, уочи Дана завршетка Другог светског рата, који се у Русији слави 3. септембра, у селу Опорница, које се налази у близини српског града Крагујевца, одржана церемонија полагања венаца на споменик војницима Црвене армије који су дали животе за ослобођење Југославије 1944. године.

Свечаности су присуствовали представници Управе града Крагујевца, Россотрудничества (Руске сарадње), Удужења сународника и пријатеља Русије „СВЕТ“ из града Крагујевца, српског огранка мото клуба „Ноћни вукови“, патриотских организација СУБНОР, „Удружење потомака ратних војника“, Српско-руског пријатељства „Зенит“ и „Школа мира“.

„Чињеница је да се град Крагујевац непрестано бави неговањем културе сећања – морамо се увек сећати шта су они учинили за нашу слободу, и да није било славне руске Црвене армије, и да није било наших партизанских одреда националноослободилачке борбе, не бисмо живели да смо у слободном друштву, не би било слободних земаља и држава, већ бисмо живели под неком врстом тоталитарног режима. Српски и руски народ су увек ходали руку под руку, они одувек били на страни слободе и правде, негујући универзалне вредности против зла и на крају, када је ово зло заједно поражено, наставили да живе као два пријатељска и братска народа „– рекао је председник Скупштине града Крагујевац – Мирослав Петрашиновић.

На крају догађаја, Леона Богдановић, ученица класе вокала музичке школе „Милоје Милојевић“, отпевала је химне Русије и Србије.

Према речима координатора Бесмртног пука у Крагујевцу, експерта за „Ветеранске вести“ Наталији Завирохиној (МЦ „Меморијал“), редовни јавни догађаји везани за сећање на Други светски рат постали су добра традиција града. То је у великој мери заслуга руководства Крагујевца, које заузима принципијелан став у овом правцу и не само да промовише извођење масовних акција, пружа све врсте подршке активностима усмереним на заштиту и обнављање објеката и територија од историјског значаја за очување сећања оних који су погинули у Другом светском рату, али и узима лично учешће у некима од њих, што је достојно великог поштовања.

Текст на руском језику овде:

https://vvesti.com/pamyat/den-okoncania-vtoroj-mirovoj-vojny-otmetili-v-serbskom-v-kraguevace

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ru_RU