Др Зорана Джинджича 10 (Гор. управление), 34000 Крагуевац
svetkg2017@gmail.com

Програм, радна атмосфера и резултати форума сународника у Русији.

Програм, радна атмосфера и резултати форума сународника у Русији.

Уз подршку председника УСДР“СВЕТ“ Наталије Завирохине и осталих чланова представник нашег удружења Ирина Марковић узела активно учешће у Међународном форуму младих руских сународника који живе у иностранству “2020”, који одржавао се у Москви и другим градовима Русије од 29.јула до 6.августа.

29.07.2021 – Долазак младих учесника форума.

30.07.2021 – Отварање Међународног форума младих руских сународника који живе у иностранству „20.20“ одржано је у Солжењициновој кући Руса у иностранству.

Форуму су присуствовали учесници из 53 земље. На првом састанку су били присутни гости:

Нуризаде Александр Бејукович, директор Одељења за рад са сународницима Министарства спољних послова Русије; Абрамов Павел Владимирович, заменик шефа Федералне агенције за питања младих; Чланови Међуресорног већа за питања младих при ПКДСР Федотов Дмитриј Генадијевич, саветник начелника „Россотрудничества“ (Руски дом); Поњавин Артемиј Владимирович, директор Извршног одбора Националног Делфијског савета Русије, заменик директора Међународног Делфијског комитета; Каплун Јуриј Иљич, први заменик директора Државне институције града Москве „Центар за хуманитарну и пословну сарадњу са сународницима у иностранству – Московски дом сународника“; Зотов Илија Сергејевич, заменик председника Националног савета удружења младих и деце Русије; Четиј Владимир Владиславович, председник Светске асоцијације универзитетских дипломаца; Рјабова Анастасија Игоревна, заменик руководиоца Сверуског јавног покрета „Волонтери Победе“; Модератор: Љубцов Алексеј Анатољевич, директор форума, директор ФГАУ „РеМЦ“.

Након отварања, учесници су подељени у 4 радне тематске групе:

  1. Сумирање рада Заједнице младих сународника за 2017-2021;
  2. Праћење најуспешнијих пројеката (пракси) о организацији рада са младима из дијаспоре, развоју омладинских организација у оквиру КСОРС-а;
  3. Интеракција младих сународника који живе у иностранству са младима из других региона Руске Федерације;
  4. Формирање главних праваца и Стратегије развоја Заједнице младих сународника који живе у иностранству за 2021. и наредне године.

Резултати: Представник СОРС Србије, руководиоц информативног сектора УСПР „СВЕТ“ – Марковић Ирина била у 4. групи. Група је прихватила наш предложени глобални циљ: Формирање позитивне слике о Русији у иностранству на основу културног фактора. Од имиџа појединаца до имиџа Отаџбине.

31. 07. 2021 Разгледање Москве. Сународници су били подељени у 3 групе. Прво је била шетња Црвеним тргом, затим су сви отишли ​​до Храма Христа Спаситеља. Екскурзија је завршена општом фотографијом са предивним погледом на Воробеве Горе. Овим је московски део Форума завршен. Касније сународници отпутовали до Самаре.

01.08.2021 Сународници су допутовали возом из Москве у Самару. Тамо су се већ оформљеним тимовима придружили Руси – студенти из различитих образовних установа Русије (из Симферопоља, из Ростова на Дону, Дагестана, Самаре). Техничко отварање форума одржано је у 15:00.

Увече је почео програм Дома руске дијаспоре.

  • Одржан је састанак са редитељем, руководиоцем филмског студија МКФ-а „Руско иностранство“ Сергејем Зајцевим. Учесници су погледали 2 филма о А.М. Поњатову и о Великом отаџбинском рату.
  • Одржана је презентација пројеката и програма Фондације Горчаков;
  • Проведен састанак на тему „Руски језик као ДНК руског живота“ са професором Степановим Валентином Николајевичем са Међународног универзитета за бизнис и нове технологије (град Јарослављ);
  • Учесници су, по жељи, имали прилику да учествују у фасцинантној интерактивној игри „Своја игра“ са Алексејем Александровичем Токаревим, вишим научним сарадником Московског државног института за међународне односе Министарства спољних послова Руске Федерације.

Резултати: Покренуто питање о филму о А.Н. Биценко, примљене корисне информације од С.Л. Зајцева у овој области. Подигнута је тема иконостаса А.Н.Биценко, на основу којој је један од члана форума показао видео снимци икона пронађених у подруму, које су по свом изгледу врло сличне српским. Разменили смо контакте, договорили сарадњу на ову тему.

02.08.2021 У Самарском регионалном историјско – завичајном музеју П.В. Алабина, одржана је презентација земаља од стране учесника Форума. Један од најзначајнијих догађаја Форума.

Представница нашег удружења Ирина Марковић (Крагујевац, Србија) представила је презентацију, где је укратко изнела суштину заједничког рада, показала структуру интеракције, говорила о међународним и локалним пројектима наших Организација, поменути пројекти у имплементацији и будући пројекти. Представљени су фото извештаји (са ауторством Ирине Марковић) о великим пројектима и догађајима УСПР „СВЕТ“.

Као резултат овог догађаја, било је могуће успоставити бројне нове контакте, разговарати о додирним тачкама са сународницима из различитих земаља.

Истог дана Учесници Форума посетили су Стаљинов бункер, објекат од стратешког значаја, који је био класификован до 1990. године.
1991. године бункер је отворен за прве посетиоце. Веома занимљиво место за посету.

Након Стаљиновог бункера, учесници Форума су се упознали са јединственим Музејско – изложбеним центром „Самара Свемирска“ – једним од најмлађих музеја у Самари. Затим је уследило разгледање историјског дела Самаре. Увече је у МКТК „Дирижабљ“ свечано отворен самарски део Форума: Азаров Дмитриј Игоревич, Гувернер Самарске области; Тицкиј Антон Робертович, саветник председника Савезне агенције за питања младих; Чупахин Алексеј Валеријевич, званични представник руског Министарства спољних послова у Самарској области (чита поздрав С.В. Лаврова); Захарова Марија Владимировна, директорка Одељења за информације и штампу Министарства спољних послова Русије (у формату видео честитке); Љубцов Алексеј Анатолијевич, директор форума, директор ФГАУ „РеМЦ“; Петушков Григориј Валеријевич, председник Савеза јавних удружења „Национални савет омладинских и дечјих удружења Русије“ (у формату видео честитке); Четиј Владимир Владиславович, председник Светске асоцијације дипломаца руских универзитета; Зотов Илија Сергејевич, заменик председника Савеза јавних удружења „Национални савет удружења младих и деце Русије“.

Након отварања уприличен је концерт и забавни програм.

03.08.2021 Учесници Форума аутобусом отишли до града Тољати, где у технопарку „Жигуљовскаја долина“ била одржана пројектна сесија.

Од УСПР „СВЕТ“ представљен је хуманитарни балкански пројекат „ШАНС“ чија је сврха пружање свеобухватне помоћи и подршке људима у тешким животним ситуацијама. Учесници су представили укупно 26 пројеката. Надаље, разматрају их организатори форума (А.А. Љубцов, А.В. Почкин, В.В. Четиј). Они такође врше селекцију до 10.08.21, а најбољи предлози пројеката по њиховом мишљењу шаљу се на разматрање Министарству вањских послова. Такође, у интервалима између сесија, учесници су се упознали са активностима Технопарка „Жигуљовскаја долина“. Одржана је екскурзија у парковом комплексу из историје технике К.Г.Сахарова.

05.08.2021 Сви учесници Форума прешли су на другу врсту превоза – брод „Сергеј Кучкин“ и кренули на дводневно речно путовање на релацији Самара-Волгоград.

06.08.2021 Брод „Сергеј Кучкин“ безбедно је стигао у град херој Волгоград! Учеснике Форума чекао је богат излетнички програм. На Речној станици одржан је Свечани дочек уз козачку традицију.

Касније сународници су посетили:
– Мамаев Курган, положили су венце на вечну ватру, одајући почаст сећању на хероје.
– Обилазак панорамског музеја „Стаљинградска битка“ пренео је учеснике Форума на догађаје тих дана.

Волгоград је град који би сваки Рус и сваки сународник требало да посете бар једном у животу! Волгоград је град у коме осећате моћ, веру у победу, непобедиву вољу свог народа!

Свечано затварање Форума одржано је на обали Волге у ресторану „Река“. Козаци и козачке из колектива „Козачка воља“ певали су своје омиљене народне песме. Директор форума Алексеј Анатољевич Љубцов лично је сваком сународнику изрекао опроштајне речи и добре жеље! Наше Удружење, у лицу представника Ирине Марковић, захваљује се Дирекцији Форума, волонтерима из Москве, Самаре и Волгограда, организационом одбору за одличну организацију читавог догађаја, на пажњи према сваком сународнику, за најбогатији програм излета по пространствима наше огромне Русије, за креативност у избору формата Форума -„Путовање свим врстама превоза“.

Фото: Наиљ Забајдуллин, Алексеј Рјумин, Ирина Марковић

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

ru_RU