Др Зорана Ђинђића 10, (Градски дом), 34000 Крагуjевац
svetkg2017@gmail.com

Дан сећања и туге у Крагујевцу

Дан сећања и туге у Крагујевцу

22. јуна 1941. године почео је Велики отаџбински рат који је однео животе око 27 милиона људи. Прошло је осамдесет година…

У сваком дому, свакој породици увек ће се искрено сећати подвига хероја Другог светског рата који су свет спасили од нацизма и поклонили живот наредним генерацијама.

Уочи тужног датума у ​​граду Крагујевцу, представници Удружења сународника и пријатеља Русије СВЕТ, на челу са координатором Бесмртног пука у Крагујевцу, Савеза учесника Народноослободилачког рата Југославије и градске власти положили су цвеће на Споменик борцима Народноослободилачког покрета Југославије у центру града, код Споменика црвеноармејцима у Опорници и код Споменика стрељаним ђацима и професорима („Птица сломљених крила“) у Шумарицама.

Аутокараван „Памтим, поштујем“, организован уз подршку амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Руског дома у Београду и пријатељске помоћи НИС-а, придружио се комеморативној акцији у граду Крагујевцу.

Сви учесници догађаја посетили су музеј „21. октобар“, посвећен трагедији 21. октобра 1941. године, када је стрељано око 3.000 мушких становника града, међу којима и 300 ученика Прве гимназије.

Фото: Irina G Markovich

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sr_RS